Losse eindjes, hoe kom je er vanaf?

| Geen reacties

Het einde van het jaar is in zicht. We maken ons op voor de kerstvakantie. Voor mij een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en om losse eindjes vast te knopen zodat ze eindelijk van mijn eeuwige to do lijstje af kunnen en ik met een schone lei het nieuwe jaar in kan gaan.

Losse eindjes zijn things to do die al wat langer in je hoofd zoemen. Dingen die je maar laat liggen omdat ze niet een al te hoge prioriteit hebben. Dingen die je nog eens wil doen, maar niet nu. Dingen die je misschien vervelend vindt om te doen. Dingen die in je rugzakje blijven zitten totdat jij ze er uit haalt.

Welk moment van het jaar is mooier dan deze laatste weken om je rugzak te legen, af te komen van die losse eindjes. Met een schone lei te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is dit:

7 Stappen om van je losse eindjes af te komen.

1. Schrijf alle losse eindjes op. Doe dat bij voorkeur op een lekker groot blad met gekleurde pennen of stiften.

2. Categoriseer de losse eindjes in ‘werk’, ‘privé’, ‘gezamenlijk’. En als je meerdere categorieën weet of nodig hebt dan voeg je die toe.

3. Bekijk je lijst kritisch. Staan er echt alleen maar losse eindjes op? Of vallen sommige zaken meer onder ‘doelen’.

4. Kies 3 dingen uit (bv 2 van je werklijstje en 1 van je privé-lijstje) met de hoogste prioriteit.

5. Ga ze doen! Dat klinkt makkelijk, toch? Natuurlijk is dit een open deur, maar actie is wel wat deze losse eindjes nodig hebben. Het beste werkt de volgende methode: zet je timer (bv van je telefoon) op 25 minuten. Werk dan je taak af. Neem vervolgens 5 minuten pauze, doe he-le-maal niks (zelfs geen thee zetten). Zet je timer na die 5 minuten rust weer op 25 minuten en ga verder met je taak of start de tweede taak van je lijstje. Enzovoort. Wedden dat je meer gedaan krijgt dan je dacht?

6. Beloon jezelf. Het vieren van je successen is altijd aan te raden, maar het vervullen van taken die de losse eindjes van je to do lijst halen verdienen champagne! (of een kopje koffie natuurlijk).

7. Ga verder met de volgende drie taken en herhaal punt 5 t/m 7. Dat hoeft niet ook vandaag, maar werk iedere dag op deze manier stap voor stap, systematisch aan deze losse eindjes.

Heb jij nog aanvullende tips of stappen? Deel ze in het reactieveld hieronder. 

Fijne kerstdagen en een opgeruimd 2015 gewenst!

P.S. Heb je het goede voornemen om in 2015 je bedrijf te laten groeien? Kom dan naar Vak-Kracht en ontdek hoe.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.